Information om folsyra: Vad är folsyra?

Information om folsyra: Vad är folsyra?
Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin som är livsnödvändigt för kroppen. Folsyra är egentligen benämningen på den konstgjorda varianten av naturens motsvarighet: folat. Folsyra är dock enklare för kroppen att ta upp än folat.
Folat finns i en rad livsmedel som grönsaker, frukter, bär, rotfrukter och fullkornsprodukter.

Om kroppen får brist på folsyra så minskas förmågan att bilda röda blodkroppar – vilket leder till blodbrist – samt att nybilda celler på ett bra sätt.

Framförallt för gravida kvinnor är folsyra mycket viktigt – och i synnerhet inför graviditeten – då fostrets första stadium i utvecklingen kräver ämnet. Det är då nervsystemet bildas. Om moderns kropp haft för låg dos av folsyra riskerar barnet att födas med ryggmärgsbråck.

För att undvika att detta sker rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att äta folsyra i tablettform – på en dos av 400 mikrogram per dag.

Vissa livsmedel är berikade med folsyra – men i Sverige ytterst få. Främst juice och flingor handlar det om. Det har diskuterats huruvida vetemjöl ska berikas, men vissa undersökningar har visat att äldre personer kan få högre benägenhet till cancer vid högt folsyraintag. Du kan läsa mer om folsyra och folat på www.folsyra.biz

No related posts.

Comments are closed.